23 Kasım 2013 Cumartesi

Hurma

Çocukluğumuzda domates sanıp saldırdığımız, kekremsi tadını alınca yüzümüzü buruşturduğumuz Trabzon hurmasının şimdi tam mevsimi. Olgunlaşınca tadından yenmeyen meyvenin farkı, sadece görüntüsü ve lezzeti değil. Kanserden diş sağlığına, cilt güzelliğinden metabolizmayı dengelemeye kadar vücuda sayısız yararı var ve birçok hastalığın doğal şifa kaynağıdır.

* A vitamini ve karbonhidratlarca çok ze...
ngindir. Kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.

* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.

* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır.

* Kansızlıkta ve A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılır.

* Trabzon hurması devamlı yenildiğinde ishal gidericidir.

* İştah açar, iştahsızlık, gastrit ve mide ile ilgili hastalıklarda fayda sağlar.

* Bağırsak iltihaplarının tedavisinde fayda sağlar.

* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir.

* Antioksidanlardan zengin olması sebebiyle kanserden korunmak için önemli bir yeri vardır.

* Safranın hararetini teskin eder.

* Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine iyi gelmektedir.

* Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.

* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir.

* Tanen yönünden de zengin olduğundan, damar büzücüdür. Bu niteliğiyle diyarenin iyileştirilmesinde etkili olur. Söz konusu etkisinden yararlanılması için bolca yenmesi tavsiye olunmaktadır.

* Zengin beta karoten ve A vitamini içeriği ile cilt başta olmak üzere dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin oluşumu ve gelişmesi için önemlidir.

* Bağışıklık sistemi için önemli olan C vitamini, metabolizmayı destekleyen, büyüme ve gelişmede rol alan, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlayan B vitaminleri, az miktarda bulunsa da anemiyi (kansızlık) önleyen demir, hayati önemi olan kas kasılması ve sinir akımında görevli potasyum, diş-kemik sağlığında etkili kalsiyum ve fosfor içeriği ile yeterli ve dengeli beslenmeyi desteklemektedir.

* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saçları güzelleştirmektedir.

* Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir.

* İştah açıcı özelliği olan Trabzon hurmasının, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı bilinmektedir.

* İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşeticisi olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi gelmektedir.

* Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktadır.

* Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı olmaktadır.

* Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürmekte ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılmaktadır.

* Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtilmektedir.

* Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılmaktadır.

* Japonya’da hurma suyu balıkçı ağlarını küflenmekten korumakta ve daha kaygan hale getirmekte kullanılmaktadır.

Hurmaları yumuşatmak ve çabuk olgunlaştırmak için;

En kolay yöntem, bir poşet içine veya kutuya elma ile veya muz ile beraber koymak. Elma veya muz, yanındakileri çabucak olgunlaştıran etilen gazı çıkardıkları için bu yöntem işe yaramakta, en serti bile bir haftaya kalmadan yumuşacık olmaktadır.
(alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Laleler - Tulips

Merhaba, Bu gördükleriniz bizim saksılarda yetişen laleler. Her yıl açar bu minnoşlar, bana huzur verirler.  Geçen gün, bu güzellikleri görü...